(Tillägg 11:35) Wal-Mart kommer med rapport kl 13:00. Signaturen ”L” påpekar mycket riktigt att det är en viktig rapport som kan påverka H&M, sällanköpsvaror och detaljhandel.
(Tillägg 11:53) Igår satt jag på ett hotell och hade en usel uppkoppling. Kl 08:58 ändrade jag S&P-500-diagrammet och även rubriken i inlägget då jag såg att tidigare bedömning var fel. En läsare har har mycket riktigt påpekat detta. Självklart borde jag noterat i texten att jag gjort så, men jag missade det, sorry. Ingen annan text ändrades i inlägget. Skall försöka hinna med att vara mer korrekt, men det är svårt ibland att hinna med allt.
(Tillägg 11:59) TeliaSonera rusar på börsen och är just nu upp nästa 6 procent och omsätt ungefär 10 gånger mer än normalt, vilket har fått OMXS30 att dra upp mot 971.
Stockholmsbörsen präglades trots uppgången igår av osäkerhet. Positiv kinesisk statistik som stärkte de asiatiska börserna och tisdagskvällens uppgång i USA hjälpte till att lyfta börsen i inledningen.
När börsen stängde hade OMXS30 avancerat 0,7 procent upp till 964 punkter. Volymen uppgick till måttliga 11,8 miljarder kronor, vilket är hela 32 procent lägre än de senaste 15 dagarnas genomsnitt. Stockholmsbörsen har avancerat 8 av de senaste 15 dagarna, men bara två av dessa dagar har (den 27/10 och 5/11) steg volymerna.
272 aktier stängde högre, 144 stängde lägre och 232 aktier stängde på samma nivå som i tisdags. Köparna dominerade i 82 procent av affärerna. Autoliv och Lundin Mining återfanns bland aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet.
Ericsson blev börsens mest omsatta aktie (trots att omsättning låg på ungefär hälften av en normal dag för Eric). Aktien steg 0,14 procent till 72,60 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien ytterligare 7 öre i USA.
Bästa bransch blev råvaror, följt av finans, verkstad och sällanköpsvaror.
Securitas som lämnade en kvartalsrapport som låg i linje med förväntningarna backade 1,6 procent till 68,45 kronor. Aktien var onormalt högt omsatt under dagen, många var det som ville ur. Två gånger testades stödet kring 67,50 kronor, det höll bägge gångerna. Sedan i måndags har aktien backat 6 procent, på en positiv börs.
Lundin Petroliums vinst minskade och pressade tillbaks aktien som inte alls hängde med kollegorna i råvarusektorn. Aktien slutade ungefär oförändrat.
Inom finanssektorn utmärkte sig Nordea och SEB med uppgångar på runt 1,3 procent.
Autoliv fortsätter att presentera sig bland extrem högt omsatta aktier, både i förhållande till börsvärdet och totalt på OMX. Igår var det den klart mest lysande stjärnan bland de 20 mest omsatta med en uppgång på 2,5 procent.
Idag är det en hel del rapporter. Bland annat Björn Borg och New Wave men de är innan börsöppningen.
Det intressantaste klockslaget är 14:30 då nyanmälda arbetslösa i USA under vecka 45 presenteras.
USA:s oljelager för vecka 45 redovisas kl 17:00.
I USA inledde börserna positivt, men volymen avtog snabbt och säljarna tryckte ner kurserna som efter en timme och fram till slutet konsoliderade resten av dagen. De presenterades inga nyheter av värde under gårdagen. S&P steg 0,5 procent, DJIA adderade 0,4 procent och Nasdaq 0,7 procent till tisdagens stängningskurser.
Gulpriset satte nya rekord (i USA), men det är viktigt att sätta uppgången i relation till dollarn som verkar gå ner i backen (som jag skrivit om tidigare). Igår var det dock en liten rekyl uppåt.
Oljebolagen hade det lite kämpigare än de flesta andra branscher eftersom de pressades av det fallande oljepriset. Även kontradefensiva läkemedel föll.
På den amerikanska S&P 500-terminen noterar jag att noteringen kl 08:15 är något lägre än den vid Stockholmsbörsens stängning. Det är väldigt små skillnader och det bör nämnas att den senaste timmen har indexet stärkts.
Det är mestadels nedåt i Asien, även om inte nedgångarna är speciellt stora. Efter den senaste tidens uppgångar är det helt naturligt med lite vinsthemtagningar och en andhämtningspaus. Det riktiga lyftet med volym och kraft vill inte riktigt på någon börs, inte heller de asiatiska. Fler och fler oroar sig för hållbarheten i den ekonomiska återhämtningen. De japanska producentpriserna sjönk med 6,7 procent under oktober, är detta ett tecken på att Japan närmar sig deflation?
Bland de ledande indikatorerna kl 08:20 noteras den amerikanska terminen något lägre än vid USA:s stängning igår. De svaga uppgångarna har i USA har inte fortsatt i Asien, där det istället är mestadels nedåt. Dollarn ligger kvar och testar nivån kring 6,80 kronor. Oljepriset som föll igår har under kvällen och natten stärkts. Ett fat Brentolja kostar nu på morgonen 78,1 dollar. Guldet slår nya rekord (i dollar) nästan varje dag, men tänk att dollarn faller. Ett ounce guld kostar nu på spoten 1122 dollar. Metallprisindex har fallit under natten.
Läs gärna: Oljan? Nej vi somnar om (Flutetankar). Uppåt på Wall Street (DagensPS AFV). Ny expertgrupp skall spåra brottspengar (DN). Vattenfall har försatt sig i en förtroendekris (DN). Ännu ett EU-initiativ mot bankbonusar (DN). Köpfesten kan vara över (SvD). Slå ihop AP-fonderna (SvD). Bostäder byggs igen (SvD). Tio hållbara aktieklipp (VA). Nu sjunker villapriserna (VA). Vattenfallschefens fallskärm (AFV). Vinsthemtagningar i Asien (AFV). New Wave missar prognosen (AFV)